Da ne kažete kako niste čuli
Novi pokušaj obmane

U ponedeljak 18. decembra, članovi radne grupe za izmene i dopune Zakona o divljači i lovstvu, dobili su predlog teksta izmena.Indikativno je sledeće:-radna grupa je imala samo jedan sastanak.-pored solidnog teksta stoje samo primedbe i zahtevi Dragana Šormaza, što navodi da drugi nisu uvaženi ili nisu imali primedbe.-u slučaju da drugih predloga nije bilo, postavlja se pitanje razloga za pokretanje cele procedure. 

Dakle, u nastojanju da Zakon o divljači i lovstvu dogradimo i učinimo primenljivijim, uvučeni smo u igru u kojoj je najvažnije pokretanje mašinerije, posle čega će Šormaz pronaći način da poslanici u Skupštini izglasaju manje važan zakon bez većeg udubljivanja, što bi ga dovelo u poziciju da raspolaže sa gotovo milion evra godišnje. 
Ovo se moglo naslutiti još 2. oktobra, kada je lovstvo progurano na dnevni red sednice Odbora za poljoprivredu, kako bi se javnosti to prikazalo kao podrška Šormazovim zahtevima.Na sreću, Marijan Rističević, predsednik odbora je prozreo ovu nameru i sprečio je preciziranjem zaključaka sednice.Hoće li predstavnici lovaca prozreti ovaj novi pokušaj, ostaje da se vidi.  Konačno 
Prvi iskorak je došao iz Lovačkog Saveza Centralne Srbije, odnosno od predsednika Tomice Radosavljevića, koji je izneo primedbu da Šormaz organizuje telefonske sednice upravnog odbora LSS, zašta nema opravdanja, i tako obezbeđuje podršku koje nebi bilo na regularnim zasedanjima. Na ovaj način se već duže vreme izbegava podnošenje izveštaja i obrazlaganje postupaka.
 Iz redakcije 
 U novembarskom broju smo najavili istraživanje uzurpacije državnog lovišta u okolini Požarevca i problem razgraničenja državnog i lovišta lovačkog udruženja iz Vladičinog Hana, kao i neuobičajeno angažovanje javnog tužioca u ovom slučaju.Deo priče smo objavili na 13. strani decembarskog broja, a slojevitost nepravilnosti i različitost kriterijuma pri postupanju zahteva mnogo vremena, ali i prostor u dnevnim novinama, jer čerupanje debelih gusaka podrazumeva dosta perja.-U međuvremenu očekujemo izveštaj republičke lovne inspekcije o preduzetim merama u slučaju lova zeca 3. decembra (lovostaj) u Osipaonici – matičnom lovačkom udruženju predsednika LSS Dragana Šormaza.-Prikupljamo podatke i iz Leskovca pod radnim nazivom „Lekarski protokol“. Predmet ćemo istražiti i iz ugla nasilja nad ženama, jer je žrtva upravnica lovišta!
  Prilog za razumevanje stanja u lovstvu 
-Vesti 021 – „Krivična prijava protiv Aleksandra Milovačeva, direktora luke Novi Sad (i predsednika Lovačkog Saveza Vojvodine) odbačena je pošto je uplatio 300.000 dinara na račun predviđen za javne prihode.“-Da mnogo ne pokvarimo praznično raspoloženje, neverovatne stvari iz intervjua predsednika LSS-a koje možete pogledati na http://lorist.co.rs/intervju-otvoreno-sa-draganom-sormazom-predsednikom-lovackog-saveza-srbije/ovoga puta nećemo komentarisati! 

S. Dragišić

Powered by WebExpress